Moj internet dnevnik
Crna Ovca
Banner
Blog
ponedjeljak, travanj 23, 2007
Za one koji žele nešto naučiti, čuti nešto novo ili samo malo odmoriti nakon svega o čemu sam ranije pričala, imamo dva odlična predavanja! Dr. Ivo Orlić pričat će o svojem avanturističkom putovanju jedrilicom oko svijeta (Pod jedrima oko svijeta, hotel Corinthia u 17 sati), a prof. Korado Korlević će upozoriti na prijetnju iz svemira... (Svemirska straža, također hotel Corinthia, u 18 sati). Razlog što su oba predavanja zanimljiva sigurno ima veze s činjenicom da su to i dvije vrlo zanimljive osobe.

Naprimjer, dr. Ivo Orlić napustio je svoju briljantnu karijeru sveučilišnog profesora nuklearne fizike, kupio brod i oplovio svijet! Nakon više od dvije godine plovidbe i 40.000 prijeđenih milja, dr. Ivo se sa svojom jedrilicom Fiu vratio u rodni Krk kao jedan od rijetkih morskih vukova koji su oplovili svijet. Njegov komentar je bio:

- Bilo je lijepo i neponovljivo. Ne bojim se mora. S morem se možeš boriti i nositi ako ga respektiraš, što sa ljudskom zlobom i glupošću najčešće i nije uvijek moguće.

Dr. Ivo Orlić se opisuje kao "moderni nomad". U svom je životu živio u Amsterdamu, zatim u Hrvatskoj, predavao je na University of Singapur, a danas živi u Australiji. Da ga ne bi zapostavili, a Fiu je bitan dio ove priče, treba reći da je to jedrilica model Grand Soleil 46.3, ima 10 tona i sigurno je jedan od najbržih performance cruisera, što je dr. Orliću dobro došlo, pogotovo na čudljivim oceanima. Dođite onda poslušati gdje je sve plovio, o poteškoćama koje je imao, o neverama, posadi, najboljim i najgorim mjestima...

- On je sugestivan. Opasno je razgovarati s njim - rekli su… A ja samo mogu potvrditi da je to sve istina. 

S druge strane, prof. Korado Korlević jedan je od deset najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena. U periodu od 1996. do 2001. godine otkrio ih je 947 te je bio suotkrivač kod još 110 asteroida. Voditelj je zvjezdarnice u Višnjanu i tri su kometa otkrivena baš tamo, a dva od njih su dobila i prezimena otkrivača (P/1999 DN3 Korlević-Jurić i P/1999 WJ7 Korlević). Bavio se problematikom motivacije nadarene djece, sudjelovao je u ekspediciji Tunguska Expedition u Sibiru gdje je proučavao fenomen Tunguske eksplozije, a sada ga već duže vrijeme zaokupljaju srazovi zemlje s asteroidima i kometima.

- Ako se jednog dana, na stazi sraza sa Zemljom, dovoljno rano otkrije nebesko tijelo, toliko veliko da izazove pomor većine životinjskih i biljnih vrsta, te mu se uspije skrenuti putanja, bit će to jedan od najvećih poduhvata ljudske povijesti – kaže prof. Korado.

Zvuči zanimljivo? Beee there!
crnaovca @ 14:52 |Komentiraj | Komentari: 0
Ovčja poezija i ostalo
I crne ovce daju mlijeko i vunu

Možda te nazivaju crnom ovcom.
Možda plešeš izvan takta.
Možda si svuda neugodan.
Možda nikom ne daješ pravo.
Možda svatko ima nešto ti prigovoriti.
Možda se i sam osjećaš kao crna ovca
možda si sam neugodan i nezgrapan.
Možda imaš nešto na sebi
što stalno bijes drugih na tebe navlači.
Možda si neko dijete briga
u tvojoj obitelji.
Možda si stvarno crna ovca.
 
Koliko god sebe vidiš crnim
koliko god da te drugi mogu crnim prikazati
i kad bi ti sam trebao biti
crna ovca,
onda je jedno sigurno:
i crne ovce daju mlijeko
i toplu vunu za odijelo iz godine u godinu...

Klemens Nodewald
 
 

Crna ovca moli pastire i pse čuvare da je se okane.
Zna i sama blejati.Na mom srcu leži rana
Reče jedna bijela vrana
I kad letim i kad trčim
Pitaju me zašto štrčim
Kao da sam za sve kriva
Stvarno žalim što sam živa
Ne govori glupa slovca
Reče na to crna ovca
Treba da smo obje sretne
Što smo tako izuzetne.
Index.hr
Nema zapisa.