Moj internet dnevnik
Crna Ovca
Banner
Blog
srijeda, svibanj 16, 2007
Da ne ispadne da se hvalim prenosim članak iz Novoga lista od 13.5.

A u galeriji su i sličice da vam bude lakše predočiti kako je bilo...

SVE POPULARNIJA MANIFESTACIJA PRIVUKLA JUČER U BAŠKU NA OTOKU KRKU TISUĆE POSJETITELJA

Crna ovca – zvijezda dana
Višednevno slavljenje hraniteljice generacija otočana započelo je pjesmom, a nastavilo se izložbom suvenira od vune, planinarenjem, balonarenjem, bicikliranjem, jedrenjem, kuhanjem i još nizom manifestacija koje su okončane koncertom benda kojemu su kostimi također vezani uz ovčje krzno – Leta 3

BAŠKA – Bašćani su na tragu svog vraćanja onom domaćem i izvornom drugu godinu zaredom u djelo proveli uistinu nesvakidašnje događanje – Crnu ovcu. Manifestacija kojoj je jedan od osnovnih ciljeva pokušaj stvaranja novog, prepoznatljivog branda od tamošnje, inače vrlo kvalitetne i ukusne janjetine, čini se da je i sama postala vrlo prepoznatljivim i prihvaćenim brandom. To najbolje potvrđuje rijeka ljudi koja se jučer s čitavog otoka, ali i sa šireg primorskog područja slila ka najjužnijem otočnom turističkom centru čiji stanovnici, turistički radnici i ugostitelji, iz godine u godinu sve uspješnije kapitaliziraju inventivnost članova udruge »Sinjali«. Uspjeh lanjske Crne ovce spretni organizatori iz udruge koja je zakotrljala čitavo događanje, ali i TZ te Općine Baška, SD Vihor i marketinške agencije Studio Conex ove su godine doradili mnoštvom novih i originalnih ovčjih ludorija.

Višednevno slavljenje hraniteljice generacija otočana započelo je klapskom pjesmom praćenom izložbom suvenira od filcane vune kojima su se predstavili članovi creske udruge Ruta, a nastavljeno planinarenjem do nedavno obnovljenog mrgara, »suhozidnog cvijeta« na lokalitetu Lipica. Planinarsku ekspediciju predvodili su članovi PD Bazovica i Duga, dok su se za biciklistički dio subotnjeg jutra pobrinuli pripadnici pulskog kluba Adrenalin. Centralno sportsko događanje oko kojeg je zapravo i izrasla »Crna ovca«, jedriličarska regata za klase optimist i laser »Corinthia cup – 15. memorijal Jure Vukasovića« započelo je s jednosatnim kašnjenjem zboh slabašnog vjetrića. Ipak, kad jednome smrkne – drugome svane. Potpunoj bonaci veselili su se balonaši, članovi slovenskog Balon kluba iz Kostanjevice ob Krki koji su se svojom letjelicom digli visoko iznad Baške i na taj način obilježili 101. obljetnicu prvog doleta balonom do tog mjesta, koji je sasvim slučajno 1906. godine izveo »adrenalina-fan« svoga vremena, Ferdinand Budicki, sretnim slijetanjem na tamošnju plažu Vrženica.


Od šurlica do striženja

Jedan od brojnih noviteta ovogodišnje Crne ovce bilo je i predstavljanje stare bašćanske kuhinje na ulici ispred konobe Placa. Ondje su brojne Bašćanke odjevene u stogodišnje kuhinjske kamižote svojih baka demonstrirale način izrade šurlica i nekih drugih lokalnih specijaliteta, poput žvaceta, kroštula i frita. Albina Vasilić, Marija Dorčić i Zlatomira Šimanić nisu mogle nahvaliti pokretače predstavljanja starinskih kulinarskih specijaliteta. – Odmah smo znale da će ovo biti nešto posebno i ni trena nismo dvojile oko svog sudjelovanja u ovom događaju. Izuzetno je važan taj trend izvlačenja domaćih običaja iz naftalina, napomenule su dodavši kako im stoga nije ni najmanje bilo teško iznijeti na svjetlo dana desetke vrijednih domaćih predmeta kojima su »opremile« pokaznu domaću kuhinju u slikovitoj konobi u samom srcu mjesta. Svoj doprinos dao je i Lovro Tancabelić – »pastir u duši i srcu« kako se predstavio, koji je manirom profesionalnog animatora tijekom čitavog poslijepodneva u društvo svojih kolega strpljivo strigao ovce u improviziranom pokaznom »mrgariću«. – Ajde, nek smo i mi pastiri jednom zvijezde, makar na jedan dan, prozborio je tijekom poziranja pred brojnim snimateljskim ekipama koje su se izmjenivale kao na tekućoj vrpci.


Novinarski petoboj

Nesvakidašnjoj fešti svoj doprinos dali su i novinari Radio Rijeke, Radia OK, Kanala Ri, Studia Conex te naravno Novog lista koji su u poslijepodnevnim satima u novinarskom petoboju odmjeravali svoje kulinarske vještine spravljanja specijaliteta na bazi janjetine. Malo dalje od njih svoje su pak adute pakazali Triperi, članovi riječkog kluba ljubitelja tripica čije su uratke s nestrpljenjem iščekivali mnogi. Uz sve spomenuto, zanimljivo predavanje u večernjim je satima održao dr. Ivo Orlić, koji je nedavno oplovio svijet jedrilicom te prof. Korado Korlević, znanstvenik koji je govorio o zanimljivostima svijeta astronomije, nakon čega je u izvedbi zagrebačkog glumca Željka Koenigsknechta odigrana komedija »Profesore dajte 2«. Doprinos manifestaciji kojoj su volonterskim radom pridonijeli gotovo svi mještani dali su članovi brojnih lokalnih kulturnih i sportskih udruga. Zaključak cjelodnevne fešte ipak je privukao najveći broj posjetitelja. Ima li bolje prigode za nastup skupine Let 3 od ove manifestacije sa čijim se imidžem riječki rokeri tako skladno nadopunjavaju? Svi koji su jučer bili na bašćanskoj rivi i uživali u originalnom nastupu »crnih ovaca« domaće rock scene sigurno će reći – ne!
crnaovca @ 11:14 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, svibanj 11, 2007

Prije par dana u konobi Nebuloza u Rijeci održana je pressica Crne ovce. Došli su predstavnici svih glavnih organizatora (prof. dr. sc. Milivoj Dujmović – načelnik Općine Baška, Pavica Čabrijan – članica udruge Sinjali i Tonči Dujmović – član SD Vihor) pojačani našim prijateljima iz Leta3 – Prljom i Mrletom.

Naš načelnik je novinarima objasnio kako je Ovca uopće nastala prošle godine – trebala je biti prateći program regate Corinthia Cup, ali se otela kontroli i zavladala cijelim vikendom. Isto tako se pohvalio i gastronomskim dosezima bašćanske kuhinje koje bi trebalo izvući iz prašine zaborava i pokazati svijetu (to će bašćanske gospoje i napraviti ove godine prezentiranjem starih delicija).

Pavica iz Sinjala je pričala o svim kulturnim programima koji će se dogoditi ovaj vikend – izložbi suvenira od filcane vune, predstavljanju mrgara, predavanjima, predstavi... Najavila je i balon koji smo doveli u povodu 101. obljetnice slijetanja prvog balona u Bašku (letač balonom se zvao Ferdinand Budicki i smatra se "pionirom tehničkih sportova").

Tonči iz SD Vihor pojasnio je kako je biciklijada podijeljena na dvije rute – jedna za rekreativce, druga za "žešće" bicikliste, najavio je pokret planinara u subotu u 9 sati prema novoobnovljenom mrgaru na Lipici i, naravno, našu glavnu sportsku atrakciju – regatu Corinthia Cup. U regati je trebala sudjelovati i naša najtrofejnija mlada jedriličarka Tina Mihelić, ali je zbog školskih obaveza bila prisiljena odustati. :(

I na samom kraju su se oglasili i Prlja i Mrle, najavili su svoj besplatni koncert i poželjeli su Crnoj ovci da poživi barem koliko i Bašćanska ploča, a može i dulje.

Hoću, hvala! 


Danas sve počinje, vidimo se u Baški!!! b

crnaovca @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 3, 2007
bog iznimno velikog broja zamolbi mojih obožavatelja, ove godine organizirala sam vam nastup spektakularnog riječkog rock sastava Let 3. Potpuno besplatno, samo za vas. Svojim živopisnim koncertom Let 3 zaključit će 12. svibnja, u 21 sat, uzbudljivi subotnji program u Baški.   

O LETU 3

Provokativni, duhoviti, intrigantni, kontroverzni, burleskni... Let 3 je nastao u Rijeci 1987. godine, iz pepela grupe Let 2, kada su se pojavili i njihovi prvi snimci na legendarnoj kompilaciji Rijeka, Pariz, Texas. Prvi službeni album Two dogs fucking izbacio je himnu Izgubljeni te niz drugih pjesama koje su i dan danas koncertni favoriti – Sam u vodi, Ne trebam te i U rupi od smole. 1991. godine objavljuju El Desperado, drugi po redu album koji ni po čemu nije zaostajao za prvim, s nizom iznimnih skladbi kao što su Fuck famiglia, Ha ha ha, Pokvarena žena i obrada Vjernog psa grupe Termiti. Nakon pauze ispunjene turnejama, začet u pastoralnom ugođaju imanja Blue Moon pokraj gradića Huma u Istri, pojavljuje se i treći album Peace. Album je uspješan spoj tradicionalnih glazbenih oblika i modernog rock izričaja i donosi nove himne kao što su Kontinentio, Nafta, Droga... Slijedi koncertni album Živi kurac, a godinu dana nakon njega i najdrasičniji koncept grupe – album Nečuveno. Glazbeni proizvod na kojem nema apsolutno ništa, čak ni snimljene tišine, ali propisno opremljen omotom i serijskim brojevima, kupilo je 350 poklonika Leta 3. Šesti album Jedina to je doslovno i bila neko vrijeme. Naime, album je snimljen u samo jednom primjerku, ali je tiraža na zahtjev fanova ipak povećana, iako je album na kraju izdan u tri različite verzije. Za sada posljednji album Bombardiranje Srbije i Čačka, izdan 2005. godine, ponovno je privukao pažnju i prije dolaska na police CD shopova akcijom Plati, pa kreiraj putem koje se bilo tko preko interneta mogao priključiti odabiru pjesama.

Tijekom godina glazbenoj javnosti je postalo jasno da Let 3 nisu samo bizarni, bučni čudaci, nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava, razrađenog imidža i vrhunske sceničnosti. Bliskost teatru potvrdili su i uspješim radom na predstavi Fedra, nagradom Hrvatskog glumišta i Porinom za najbolju kazališnu glazbu (Pipi) te angažmanom Prlje u predstavama Pilad i Jazz. Rad Leta 3 nagrađivan je tijekom godina nizom Porina, Crnih mačkova i Zlatnih Koogli.

Stalnu postavu od 1998. godine čine Zoran Prodanović Prlja - vokal, Damir Martinović Mrle - bas, Dražen Baljak i Matej Zec Kinki - gitare, Ivan Šarar – elektronika i Branko Kovačić Hudor - bubnjevi.

O sebi kažu: - Stalnu inspiraciju i duhovnu podršku pruža nam i doista prisan odnos sa različitim životinjama - od srna do mrava, a posebno ovaca. Jako puno vremena provodimo na otoku Cresu, preko puta Rijeke, gdje sa prijateljima, janjcima Zvonom i Davorom naglas čitamo poeziju ili Stendhalov roman “Crveno i crno”.

crnaovca @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, travanj 27, 2007
Nismo zaboravili ni na ljubitelje teatra! U subotu, 12.05. u 19.30 sati, u hotelu Corinthia, komedija Profesore dajte 2 u režiji i izvedbi Željka Königsknechta.

O predstavi...

U ovoj predstavi, kao što i sam naslov govori, radi se o jednom profesoru... i jednoj dvojci...

Zbog čega smo, zapravo, išli u školu? To je pitanje koje sebi postavljamo kad se sa
školskom diplomom javljamo na natječaje, uzaludno tražeći posao.

A zašto se rado sjećamo školskih dana? To je pitanje na koje pravi odgovor doznamo
tek nakon dvadesetogodišnjice mature.

Na takvoj jednoj proslavi u elitnom zagrebačkom restoranu, jedan od slavljenika, popije, napije se i zapadne u "maliganski" san, nakon čega mu se počinju priviđati likovi poznati
iz srednjoškolskih klupa: podvornik Joža, svadljivi roditelji, profesorica hrvatskog jezika,
prijatelji…

Željko Königsknecht

Rođen je 1961. u Vukovaru. Od 1971. živi u Zagrebu. Akademiju dramskih umjetnosti upisao je 1979. Nakon diplomiranja, 1983., dobiva stalni angažman u Kerempuhu. Od 1993. djeluje kao samostalni umjetnik. 2003. osniva Teatar komedije Jazavac kojega je umjetnički voditelj. U karijeri je odigrao stotinjak uloga u preko četrdeset naslova, odnosno preko 4000 predstava. 
Značajnije uloge u predstavama: Kačkarjov (Ženidba), Camille (Buba u uhu), Čaruga (Čaruga), Božo Blum (Dobro došli u plavi pakao), Dr. Drach (Šovinistička farsa), Pomet (Dundo Maroje), Kukurica (Nečastivi na filozofskom fakultetu), Prvi činovnik (Pljuska), Jurić (Traži se novi suprug), Porfirij Petrovič (Zločin i kazna).

Nagrade: Zlatni smijeh na Danima satire (1985., 1986., 1988., 1990., 1994., 1995., 1997., 1999. i 2004.), Zlatni vijenac Studija 1989. za Aplauz žalosnom varalici, Zlatna jabuka (7 sekretara SKOJ-a - najveća nagrada u bivšoj Jugoslaviji za umjetnička ostvarenja za mlade umjetnike) 1989. za čak tri predstave - Mandat, Izlaz iz situacije i Aplauz žalosnom varalici, Zlatni jarac na Festivalu komedije (1992.), Nagrada glumcu na Festivalu glumca (1999.) te Nagrada hrvatskog glumišta za predstavu Pljuska Nenada Stazića (1999.).
crnaovca @ 12:47 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 23, 2007
Za one koji žele nešto naučiti, čuti nešto novo ili samo malo odmoriti nakon svega o čemu sam ranije pričala, imamo dva odlična predavanja! Dr. Ivo Orlić pričat će o svojem avanturističkom putovanju jedrilicom oko svijeta (Pod jedrima oko svijeta, hotel Corinthia u 17 sati), a prof. Korado Korlević će upozoriti na prijetnju iz svemira... (Svemirska straža, također hotel Corinthia, u 18 sati). Razlog što su oba predavanja zanimljiva sigurno ima veze s činjenicom da su to i dvije vrlo zanimljive osobe.

Naprimjer, dr. Ivo Orlić napustio je svoju briljantnu karijeru sveučilišnog profesora nuklearne fizike, kupio brod i oplovio svijet! Nakon više od dvije godine plovidbe i 40.000 prijeđenih milja, dr. Ivo se sa svojom jedrilicom Fiu vratio u rodni Krk kao jedan od rijetkih morskih vukova koji su oplovili svijet. Njegov komentar je bio:

- Bilo je lijepo i neponovljivo. Ne bojim se mora. S morem se možeš boriti i nositi ako ga respektiraš, što sa ljudskom zlobom i glupošću najčešće i nije uvijek moguće.

Dr. Ivo Orlić se opisuje kao "moderni nomad". U svom je životu živio u Amsterdamu, zatim u Hrvatskoj, predavao je na University of Singapur, a danas živi u Australiji. Da ga ne bi zapostavili, a Fiu je bitan dio ove priče, treba reći da je to jedrilica model Grand Soleil 46.3, ima 10 tona i sigurno je jedan od najbržih performance cruisera, što je dr. Orliću dobro došlo, pogotovo na čudljivim oceanima. Dođite onda poslušati gdje je sve plovio, o poteškoćama koje je imao, o neverama, posadi, najboljim i najgorim mjestima...

- On je sugestivan. Opasno je razgovarati s njim - rekli su… A ja samo mogu potvrditi da je to sve istina. 

S druge strane, prof. Korado Korlević jedan je od deset najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena. U periodu od 1996. do 2001. godine otkrio ih je 947 te je bio suotkrivač kod još 110 asteroida. Voditelj je zvjezdarnice u Višnjanu i tri su kometa otkrivena baš tamo, a dva od njih su dobila i prezimena otkrivača (P/1999 DN3 Korlević-Jurić i P/1999 WJ7 Korlević). Bavio se problematikom motivacije nadarene djece, sudjelovao je u ekspediciji Tunguska Expedition u Sibiru gdje je proučavao fenomen Tunguske eksplozije, a sada ga već duže vrijeme zaokupljaju srazovi zemlje s asteroidima i kometima.

- Ako se jednog dana, na stazi sraza sa Zemljom, dovoljno rano otkrije nebesko tijelo, toliko veliko da izazove pomor većine životinjskih i biljnih vrsta, te mu se uspije skrenuti putanja, bit će to jedan od najvećih poduhvata ljudske povijesti – kaže prof. Korado.

Zvuči zanimljivo? Beee there!
crnaovca @ 14:52 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, travanj 19, 2007
Ako želite vidjeti što se događa u Baški, bez da se maknete s jednog mjesta, uskočite samnom u balon. Tijekom cijele subote na staroj rivi će biti postavljen balon i dizat će se sa svima koji se ne boje visina, a žele provjeriti situaciju iz zraka. Ako je to ujutro oko 10 i ako vidite skupinu ljudi kako se penju prema nečemu što liči na veliki kameni cvijet, to će biti planinari koji idu na otvorenje obnovljenog mrgara na Lipici. Mrgari su, za one koji ne znaju od prošle godine, stare ovčare koje se koriste za sakupljanje i razvrstavanje ovaca i može ih se naći na samo tri mjesta na svijetu – na Islandu, u Walesu i tu na južnom dijelu Krka!! I baš zbog te unikatnosti i njihovog malog broja treba paziti i obnavljati one koje imamo. Jedan će biti postavljen samo za ovu prigodu na rivi i služit će kao mjesto za demonstriranje najnovijih trendova u ovčjim frizurama.

Malo kasnije iznad Baške moći će se vidjeti i skupina ljudi na biciklama. To što baš ne jure znači da nije u pitanju utrka već biciklijada. Dakle, svi koji imaju biciklu i malo volje mogu sudjelovati. Organizatori iz kluba Adrenalina iz Pule obećavaju da će čekati na sve, čak i one najsporije i najumornije.

Onda bi mogli primijetiti i hrpu bučnih, velikih, rogatih ljudi u ovčjim kožama. Halubajski zvončari! Originalno nastali da straše i tako tjeraju Tatare iz naših krajeva u Bašku će doći malo prodrmati atmosferu prije glavnog koncerta navečer. Čim se uljuljkate u šetnjicu Baškom, razgledavanje suvenira od filcane vune u galeriji Zvonimir ili promatranje bašćanskih gospoja kako spremaju stare recepte, oni će se pojaviti i podsjetiti da je ovca ove godine malo glasnija i malo žešća.Vratimo se u balon! Pogled prema jugu i na obzoru će se pojaviti jedrilice. To se upravo održava regata Corinthia Cup i to za klase Laser i Optimist. Regata se nastavlja i u nedjelju a tada je i proglašenje pobjednika. Ako oko 17 sati primjetite da se nešto dimi na obali, nije požar (nadajmo se), već kuharski petoboj predstavnika sedme sile. Novinari će ukrstiti kuhače da vidimo tko od poznatih piskarala i radijskih glasova najbolje kuha.

Dosta je bilo visina, malo mi se vrti od svega ovoga... 
crnaovca @ 09:26 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, travanj 17, 2007
Pozdrav ovcoljupci!

Najvjerojatnije sam prva ovca na blogu i prva ovca koja ima cijeli vikend posvećen samo njoj, tojest meni. Neki me možda već znaju od prošle godine, a nekima će trebati malo objašnjenje.

Dakle, u Baški, na otoku Krku, i ove godine održat će se manifestacija Crna ovca od 11. do 13. 05. – vikend zabave, sporta, kulture i gastronomije. Najbolje bi možda bilo pogledati kako je to izgledalo prošle godine pa će svima biti jasnije.

Počelo je planinarenjem, regatom Corinthia Cup, raznim sportovima, cijeli vikend ugostiteljski su objekti imali prigodnu ponudu jela po povoljnim cijenama. Novinari su se natjecali u spravljanju jela, a naša prva pobjednica bila je Olga Mandić s Radio Rijeke te je za nagradu udomila jednu od mojih crnih sestara. Slušala su se predavanja, gledale izložbe, pratila predstava Heroine, klinci su uživali na  koncertu grupe Angels i vrhunac subotnje večeri bio je nastup Tamare Obrovac i njenog Transhistria Ensembla. Evo i par sličica i clipova, bolje nego da ja i dalje blejim.


Frizura

Tamara Obrovac

Olga Mandić

Regata
Ove godine koncept ostaje isti, ali s još više zabave, više sporta, gurmanskih užitaka i kulturnih događanja. Imam i svoju web stranicu gdje možete provjeriti što će se sve događati, a možete naći i kartu za snalaženje po Baški, informacije o smještaju i ostale korisne stvarčice.
crnaovca @ 15:00 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Ovčja poezija i ostalo
I crne ovce daju mlijeko i vunu

Možda te nazivaju crnom ovcom.
Možda plešeš izvan takta.
Možda si svuda neugodan.
Možda nikom ne daješ pravo.
Možda svatko ima nešto ti prigovoriti.
Možda se i sam osjećaš kao crna ovca
možda si sam neugodan i nezgrapan.
Možda imaš nešto na sebi
što stalno bijes drugih na tebe navlači.
Možda si neko dijete briga
u tvojoj obitelji.
Možda si stvarno crna ovca.
 
Koliko god sebe vidiš crnim
koliko god da te drugi mogu crnim prikazati
i kad bi ti sam trebao biti
crna ovca,
onda je jedno sigurno:
i crne ovce daju mlijeko
i toplu vunu za odijelo iz godine u godinu...

Klemens Nodewald
 
 

Crna ovca moli pastire i pse čuvare da je se okane.
Zna i sama blejati.Na mom srcu leži rana
Reče jedna bijela vrana
I kad letim i kad trčim
Pitaju me zašto štrčim
Kao da sam za sve kriva
Stvarno žalim što sam živa
Ne govori glupa slovca
Reče na to crna ovca
Treba da smo obje sretne
Što smo tako izuzetne.
Index.hr
Nema zapisa.